Naadloze voorziening van werkkleding beveiligers met gebruik van RFID-technologie

Securitas België & Luxemburg

Securitas Group is een Zweeds beveiligingsbedrijf, één van de grootste organisaties ter wereld op dat gebied. Alleen al in België en Luxemburg zet Securitas meer dan 6.000 beveiligingsagenten in om de veiligheid van gebouwen en evenementen te waarborgen. Alle medewerkers zijn gekleed in het juiste uniform volgens de aard van hun opdracht; voor hun eigen bescherming en om vertrouwen en veiligheid uit te stralen.

Oplossingen 

  • Sterk beveiligd e-fulfilmentproces met RFID-technologie om kleding te alle tijden te traceren
  • Integratie met intern e-commerce platform van de klant


Uitdaging

Het beroep beveiligingsmedewerker schept gemeenschappelijk vertrouwen. De werkkleding dient dan ook alleen beschikbaar te zijn voor bevoegd personeel. Betere beveiliging met vernieuwde technologie, dat is wat Securitas nodig heeft. In de gehele toeleveringsketen; als kleding in gebruik is, op voorraad, ter reparatie, enzovoorts. Dit betekent dat de uniformen 24/7 gegarandeerd volledig zichtbaarheid en traceerbaar moeten zijn. Geen enkel kledingstuk mag ooit van de radar verdwijnen.

“De juiste werkkleding voor mensen met een sociale missie is van levensbelang. Dit geldt zeker in de beveiligingssector, waar de directe traceerbaarheid van werkkleding in end-to-end distributie cruciaal is. We kunnen niet het risico lopen dat uniformen of andere items plotseling van de radar verdwijnen, dat zou een direct gevaar voor de samenleving opleveren”, zegt Carolle Van Dijck, woordvoerder van Securitas.

“Aangezien het juiste beheer van werkkleding in de beveiligingssector een absolute prioriteit is, zijn we een partnerschap aangegaan met Bleckmann. Zo zijn we zeker van nauwgezet gecontroleerd logistiek management, geïntegreerd met ons eigen interne e-commerceplatform ontwikkeld door Duke & Grace.”

Bleckmann’s oplossing

Na een zorgvuldige analyse van de supply chain-activiteiten en de vereiste beveiligings- en serviceniveaus, ging Securitas in zee met Duke & Grace en Bleckmann. Bleckmann heeft de kennis in huis om een ​​end-to-end supply chain-oplossing te realiseren, die een personeelswebshop integreert en veilige op RFID-technologie gebaseerde logistieke processen toepast.

Het kleden van de beveiligers was een ingewikkeld en vervelend proces, met tijdrovende communicatie en onduidelijke autorisatieproblemen. De oplossing was ‘simpel’. Securitas introduceerde een e-commerce platform, enkel toegankelijk voor geautoriseerde beveiligingsagenten. Dit platform is ontwikkeld door Duke & Grace, een zakenpartner van Bleckmann en expert in webshopoplossingen. Via het online platform kan Securitas alle bestellingen centraal beheren. Het is volledig geïntegreerd met de logistieke oplossingen van Bleckmann.

Nu kunnen 6.000 beveiligingsagenten in België en Luxemburg de juiste kleding bestellen, én ‘s nachts laten bezorgen. Het geeft elke beveiliger de mogelijkheid om werkkleding te ruilen, retourneren voor recycling of terug te sturen voor revisie indien nodig. Wanneer een ​​bestelling wordt geplaatst, stuurt het interne Securitas-platform de informatie onmiddellijk naar Bleckmann. Bleckmann zorgt ervoor dat elk kledingstuk is voorzien van een RFID-chip (Radio Frequency Identification). Door dit te matchen met de SKU-code van het kledingstuk weet het platform precies welke broek en shirt naar de agent gestuurd moeten worden. Wanneer deze zijn oude kleding terugbrengt voor revisie, reparatie of recycling, krijgt het platform een ​​automatische update en behoudt elk kledingstuk zijn geschiedenis.

The brains and the muscles
Voor deze end-to-end supply chain-oplossing combineerden we onze kennis op het gebied van snelle, betrouwbare logistiek en distributie met innovatieve technologieën zoals RFID-tracking en textielrecycling. Duke & Grace stelde verschillende scenario’s op en implementeerde deze op een gebruiksvriendelijke manier in het online platform. De complexe stroom van bestellingen, retouren en andere uitwisselingen resulteerde in een gedetailleerde procesbeschrijving met maar liefst 24 verschillende stromen op het platform. Allemaal geïntegreerd met Bleckmann’s Warehouse Management Systeem.

Bovendien communiceert het met het HR-platform van Securitas, dat de gegevens van al hun beveiligingsagenten verwerkt. Voor de beveiligers is het single sign-on-platform de ultieme communicatietool voor bestellingen en retouren. De integratie van een wachtrijsysteem zorgt ervoor dat massale verzoeken worden gespreid, zodat de servers geen overuren draaien. Elk kledingstuk wordt gevolgd en getraceerd door de SKU te matchen met de erin genaaide unieke RFID-chip. Zo weet het platform precies welk kledingstuk naar welke beveiligingsagent gaat. Als er iets mis blijkt te zijn, wordt dit eenvoudig gesignaleerd.

Altijd overzicht

Het e-commerce-platform met geïntegreerde end-to-end-logistiek neemt het managementteam van Securitas enorm veel werk uit handen. Blinde vlekken zijn verdwenen en er is volledige controle over de hele levenscyclus van de uniformen. 6.000 agenten in België en Luxemburg kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot de webshop via hun unieke login en zo hun bestellingen en retouren voor werkkleding beheren.

“De voorbereiding en het opzetten van de oplossing waren relatief complex. Niet alleen omdat het integratie met het e-commerceplatform van de klant vereiste, ook om de gegevens van alle 6.000 medewerkers veilig te verwerken”, zegt Peter van Butsel, Director IT bij Bleckmann. “Met de introductie van de juiste IT-systemen zijn we volledig in staat om alle bewerkingen in een sterk beveiligde IT-omgeving te verwerken.”

“Door het gehele proces en alle verschillende scenario’s te automatiseren en te stroomlijnen, heeft Securitas in één oogopslag een overzicht van alle items”, zegt Koen Vinken, Software Engineer bij Duke & Grace. Beveiligingsagenten bestellen in een 100% beveiligde omgeving, terwijl Securitas de verzending, uitwisseling en recycling van naald tot draad volledig controleert en beheert. Dit is consumentisering van ondernemen in de praktijk.

Back to overview