Smart Waving: een algoritme om het picking-proces te optimaliseren

 

Hoe kunnen we het picking-proces optimaliseren, zodat de actieve voorraad en reserve voorraad optimaal benut wordt en orders zo efficiënt mogelijk vervuld worden?

Dat is de vraag die centraal stond bij de innovatie pilot “Smart Waving”. Met behulp van een algoritme met een iteratieve kostenfunctie wordt berekend welke combinatie van bestellingen gepicked moeten worden, met als doel het minimaliseren van de interne kosten.

Om deze innovatieve pilot tot een succes te brengen, is het huidige proces onder de loep genomen. Dit verloopt op twee manieren:

  1. Handmatig: een Bleckmann-collega loopt met een trolley door de gangen en picked de benodigde items. Deze worden vervolgens geplaatst in vakken per bestelling, door de medewerker.
  2. Automatisch: een push tray item sorter verdeelt alle gepickte items per bestelling. Deze machine kan tot wel 2000 bestellingen tegelijk verdelen. De items worden handmatig gepicked door Bleckmann-collega’s uit de actieve voorraad of per volle doos uit de reserve voorraad.

 

Smart Waving-algoritme: de oplossing van het probleem

Looproutes korter maken, werkomstandigheden voor Bleckmann-collega’s beter maken, voorraadbeheer optimaliseren en de klanttevredenheid verhogen: de doelen die met deze pilot nagestreefd worden. Het algoritme, dat ontwikkeld is door Yazzoom, deelt alle orders op in zogenaamde ‘waves’. Een ‘wave’ staat voor een verzameling van bestellingen. Deze ‘wave’ is erop gericht de interne kosten zo laag mogelijk te houden, door zo veel mogelijk items per doos te picken. Het algoritme kan ook optimaliseren op andere metrics, zoals afstand in het magazijn, benodigde capaciteit, doorloopsnelheid, et cetera.

 

Black Friday: de vuurdoop

Het Smart Waving algoritme is voor het eerst getest tijdens Black Friday, één van de drukste periodes van het jaar, en dit was een succes! Exacte resultaten moeten nog berekend worden, maar hieronder een greep uit de resultaten:

  • 2,5 keer zoveel items gepicked uit de volle doos;
  • 15% meer orders zijn verwerkt door de automatische sorteermachine.

“Een voordeel bij deze pilot is dat de automatische sorteermachine beter benut wordt. Er worden namelijk meer orders gepicked in dezelfde tijd, die verwerkt kunnen worden door de machine”, zegt Kevin Paindeville, Innovation Manager bij Bleckmann.

 

De verdere implementatie van het Smart Waving algoritme

Het algoritme is nog nieuw en onlangs in gebruik genomen bij Bleckmann. Daarom gaan we verder met het optimaliseren van het algoritme in nauwe samenwerking met Yazzoom. Hierbij spelen de resultaten van Black Friday een belangrijke rol. Daarna zullen we het algoritme ook gaan inzetten bij andere Bleckmann distributiecentra.

Volkwin van Herreweghe, Clusterdirector regio Gent bij Bleckmann, wil hier nog aan toevoegen: “Deze pilot was niet zo succesvol geweest zonder de hulp van de betrokken Bleckmann-collega’s. Tijdens Black Friday heeft iedereen enorm hard zijn/haar best gedaan, zelfs met zo’n nieuw systeem op zo’n cruciaal moment. Dit belooft wat voor de toekomst!”

 

Back to overview