Hoe kan Bleckmann bijdragen aan duurzamere processen in logistiek voor de fashion-industrie?

Zero Waste Bleckmann

Zero Waste Ambitions Bleckmann

Kleding kopen en weer weggooien, het gebeurt massaal. Om de milieu-impact te verminderen zoekt de kledingindustrie ijverig naar duurzame oplossingen. Net zoals onze fashion en lifestyle klanten, dagen we onszelf als logistieke dienstverlener constant uit om processen efficiënter en duurzamer in te richten.

In lijn van deze ambitie maakte Bleckmann in samenwerking met afvalverwerker RCN/RPB een significante sprong in de verduurzaming van haar afvalbeleid. Uitdagingen gaan we niet uit de weg. Bleckmann beoogt uiteindelijk een zero waste-omgeving, in 2023 zou het restafval gereduceerd moeten zijn met minimaal 90% ten opzichte van 2020.

“De lat ligt hoog, dat beseffen we. Als logistieke partner voor internationale fashion- en lifestylemerken willen we het goede voorbeeld geven in onze sector”, zegt Ron Thijssen, Manager Corporate Social Responsibility bij Bleckmann. “Het heeft impact op onze organisatie en ons als individuen. Bovendien is het belangrijk voor onze klanten en hun consumenten. Afval op een slimme en verantwoorde manier verminderen, is het juiste om te doen.”

Verminderen, hergebruiken en recyclen

Tijdens een drie maanden durende pilot met partners Recycling Consultants Nederland BV (RCN) en Recycling Partners België BV (RPB) werden verschillende duurzame aanpassingen doorgevoerd om afval te verminderen, hergebruiken en te recyclen.

De looptijd naar de containers werd significant verminderd en betere bronsortering in de warehouses leidde tijdens pilot tot 30% reductie van het restafval. Door verschillende types kunststof beter te sorteren aan de bron, konden deze zelfs weer worden verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe e-commerce poly-bags. Marco Fransen, Facility Manager bij Bleckmann: “Met de juiste manier van bronscheiding zorg je er ook direct voor dat je het afval slechts één keer in handen hebt. Werkwijzen en processen zijn met name slimmer ingericht. Erg efficiënt.”

  • Betere bronsortering
  • 30% reductie restafval
  • Slimmere, efficiënte processen

Ook worden verschillende reststromen voortaan duurzamer aangepakt. Plastic, hout, papier en karton worden door partners van RCN/RPB milieuvriendelijker verwerkt. “Voor deze partij is het hun core business. Zij kennen de branche, hebben de contacten, tarieven en alternatieven. Een uitstekend single point of contact voor heel Bleckmann”, zegt Facility Manager Fransen.

Data inzichtelijk met tools

Veelbelovende resultaten van de pilot geven Bleckmann het vertrouwen om de samenwerking met RCN/RPB verder uit te bouwen en door te voeren op alle Benelux-locaties. Daarbij krijgt Bleckmann ook alle cruciale data inzichtelijk. CSR Manager Thijssen: “Niet alleen de fysieke afhandeling wordt dankzij deze samenwerking volledig ontzorgd, ook hebben we straks een beter en gedetailleerder beeld van onze afval- en reststromen. Dit is de volgende stap in de verduurzaming van de Bleckmann-organisatie en die van onze klanten.”

  • Volledig ontzorgd op gebied waste management
  • Alternatieven verwerking reststromen
  • Meer inzicht met data tools
Back to overview