Bleckmann innovatie pilot: voorraad inventarisatie met een automatische drone

Hoe kunnen we de inventarisatie van de voorraad in onze distributiecentra efficiënter, sneller en beter maken? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag zijn we bij Bleckmann in Riemen, België onlangs gestart met een innovatieve pilot, waarbij we middels een autonome drone de voorraad kunnen tellen. Want, hoe accurater de voorraad, hoe beter het ordermanagement en hoe tevredener de klant. En dat is één van de dingen waarvoor we het doen.

Innovatieve voorraad inventarisatie door een geautomatiseerde drone

De drone start vanuit een robot op de grond, een zogenaamde Autonomous Mobile Robot (AMR).  “Deze robot dient als powerbank voor de drone en heeft sensoren en camera’s, waardoor deze helemaal zelfstandig door de soms smalle gangpaden manoeuvreert.”, vertelt Kevin Paindeville, Innovation Manager bij Bleckmann. De drone is gekoppeld aan de robot met een draad, waardoor de drone wel vijf uur kan vliegen.

Aangekomen op de eerste positie stijgt de drone op en scant de barcodes van de voorraad. Vervolgens vliegt de drone verticaal rij voor rij de stellingen af om de voorraad te inventariseren. Na de vlucht wordt de voorraaddata die de drone heeft verkregen vergeleken met de data uit ons warehouse management systeem (WMS).

Voordelen van geautomatiseerd voorraad inventarisatie door een drone

Werkplezier staat bij Bleckmann hoog op de lijst. Door middel van deze drone-oplossing kunnen onze medewerkers zich focussen op de werkzaamheden die zij leuk vinden en die waardevol zijn voor Bleckmann. Door het gebruik van de drone hoeven zij niet meer handmatig alle voorraad te tellen, wat een erg tijdsintensief proces is. Daarbij zijn we, met deze pilot, vaker in staat om de inventaris te tellen. Hiermee waarborgen we de kwaliteit van onze processen.

De drone en robot werken volledig automatisch, doordat de robot de plattegrond van het distributiecentrum heeft. De drone vliegt op geplande tijden wanneer er geen operationele werkzaamheden plaatsvinden, zodat deze medewerkers niet in de weg vliegt.

Samenwerken, leren en resultaten boeken

Zowel voor Bleckmann, als voor partner doks.innovation, is deze pilot een leertraject. De eerste maand richten we ons op het instellen en inrichten van de drone en de software die ervoor zorgt dat de drone zijn werk kan doen. De twee maanden erna gebruiken we om continu te testen, optimaliseren en resultaten te verkrijgen. In totaal duurt de pilot 3 maanden.

De eerste bevindingen van de pilot in Riemen hebben we al. Soms heeft de drone moeite om de kleine barcodes te lezen, dus zijn we met doks.innovation naar een oplossing aan het zoeken. Ook dat is innovatie.

Kevin Paindeville geeft aan: “Deze drone-pilot is geslaagd als:

  • De medewerkers en voorraadbeheerder aangeven dat het goed werkt. Want werkplezier is een belangrijk focuspunt bij Bleckmann;
  • De drone doet wat deze moet doen: correcte inventarisatie van de voorraad, gebruiksvriendelijke software, juiste accuduur van vijf uur;
  • De frequentie van voorraad inventarisatie omhoog kan, zodat we doorlopend een goed beeld hebben van onze voorraad.

De eerste testresultaten van deze innovatie geven ons waardevolle inzichten. Door continu bezig te zijn met innovatieve oplossingen zorgen we voor de beste resultaten voor onze klanten en teamleden.”

Back to overview